Om Öland och Djurstad

Öland är Sveriges näst största ö och dess minsta landskap. Öland är beläget i Östersjön öster om Småland från vilket det skiljs genom Kalmarsund. Ön är sedan 1972 förbunden med fastlandet genom Ölandsbron. Södra Öland domineras av den stäppartade och trädlösa cirka tio kilometer breda slätten Stora alvaret. Ön består av kalksten och är geologiskt så olikt från det småländska fastlandets geologi som det kan vara. Flera forntidsminnen finns på ön som järnåldersborgar och funna guldringar. Hamnarna och den mesta av bebyggelsen finns på västra sidan av ön av flera olika anledningar, bland annat mer skyddat läge och kontakter med fastlandet över Kalmarsund

 

Djurstad by

Djurstad by ligger på östra sidan av Öland. Byn är omgärdad av betesmarker. Byn består av två infarter, södra och norra infarten från länsvägen. Byn har en bygata och en sjögata. Sjögatan går ner till Djurstads sjöbodar. Djurstad by är en karakteristisk Öländsk by. Ladugårdarna går delvis tätt intill bygatan. Det finns idag endast två året runt boende familjer i byn. Resten av husen är sommarhus. Men allt förändras.  

 

Djurstad träsk

Djurstad träsk är idag ett av de få stora bevarade våtmarksområdena med en rik och specialiserad fauna och flora. Det är främst fågellivet som gör området känt. Träsket har bildats genom att vatten dämts upp av de lerryggar som löper i nord-sydlig riktning längs den öländska östkusten.

 

Södra greda

Grannbyn Södra Greda har en stort naturskyddsområde. I direkt anslutning till sjömarkerna ligger Södra Greda löväng, en av de få slåtterängar på Öland som fortfarande hävdas. Ängen är rik på träd och buskar, främst ek, ask och hassel. Flera av askarna bär spår efter hamling. Längs den låga strandvallen i väster är gräsmarksfloran torr med arter som fårsvingel, axveronika, backtimjan, solvända och gulmåra. På våren finner man här rikligt av orkidéer, främst Adam och Eva.